Nyár végi kertmozi és finisszázs

Augusztus 23-án, csütörtök este 20 órától nyár végi hangulatban búcsúzunk az „Észtország története képekben” c. kiállítástól. Programunkkal névadónk, Reguly Antal halálának 160. évfordulójára is emlékezünk, akinek szobránál 20 órakor virágot helyezünk el.

Látogatóink még utoljára megtekinthetik az Észt Kulturális Intézet vándorkiállítását, ezt követően pedig a múzeum kertjében vetítjük le a neves szetu népdalénekesről szóló életrajzi filmet, a „Taarka”-t. (előzetes megtekinthető itt:

„A valós tényeken alapuló életrajzi film Délkelet-Észtországban, egy szetu faluban játszódik, főhőse a neves népdalénekes, Hilana Taarka (1865-1933). Az öntörvényű, szabad lelkű asszony különleges énektudományának híre Észtország határain túlra is eljutott, ám saját közösségében házasságon kívül született gyermekei és életmódja miatt idegen és kitaszított maradt. Végigénekelte az egész életét, hol keserűek voltak a dalai, hol tréfásak, hol kegyetlenek, de mindig igazak. Féltek tőle és megvetették, gyűlölték és csodálták. A film készítői nagy gondot fordítottak a néprajzi hitelességre, de sikerült elkerülniük a dohos múzeumi hangulatot: a Taarka egy rendkívüli asszony érzékletesen és magával ragadóan megrajzolt portréja.” (http://www.esztorszag.hu/esemeny/taarka-filmvetites)


A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

Sok szeretettel várunk mindenkit!