PANNON CSILLAGDA

PANNON CSILLAGDA

8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9.

A Pannon Csillagda 800 m² látogató központjának főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. által kiírt „Az év ökoturisztikai létesítménye 2012.” pályázaton első helyezést ért el a Pannon Csillagda.



Jegyárak, programok

NAPPALI PROGRAMOK JEGYÁRAI

  • Felnőtt belépőjegy: 2100 Ft.
  • Kedvezményes (diák, nyugdíjas, stb.) belépőjegy: 1700 Ft. – kedvezményre jogosultak
  • Családi (2 felnőtt; 1, 2, 3 gyermek) belépőjegy: 5700 Ft.
  • 3 éves korig ingyenes belépés.

Diák csoportok esetében minden 15 fő után 1 ingyenes kísérőjegy.
Csoportok számára programok egyedi kérések alapján.
Éjszakai távcsöves bemutatók igény és időjárás függvényében, előzetes egyeztetés alapján.
Esti programok jegyára: 2.500 Ft/fő
Bejelentkezés: info@csillagda.net


A belépőjegy tartalmazza a következő programcsomagot:

CSILLAGÁSZATTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

A Pannon Csillagdában 400 m² alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás fogadja a látogatókat. Megismerhetjük a híres Gibeon meteoritot, antik távcsöveket, Galilei és Newton felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját, az űrkutatás legnagyobb expedícióit: a Holdutazást (Apollo program), és a Mars felfedezését. Az előre bejelentkezett csoportok részére ingyenes szakvezetést biztosítanak a Pannon Csillagda szakemberei!

PLANETÁRIUM

A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített, a HD képnél kétszer nagyobb felbontású 3D kép, az 5.1 térhatású hangrendszer felejthetetlen minőségben repítenek el minket kozmikus utazásunkra – mindezt az IMAX mozikból ismert fotelszékekben.

Figyelem! A belépőjegy egy planetárium előadás megtekintését tartalmazza!

Film+ jegyeket a planetárium befogadóképessége alapján tudunk kiadni.

Utolsó vetítés: 17:00

Csillagok birodalma (22 perc, általános iskolás kortól nyugdíjasokig, mindenkinek)

Előadás kezdése minden egész órakor.

Az új 3D planetárium show a a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok tipusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. A különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidék csillagfényes tájai is feltűnnek az alkotásban.

Oázis az űrben (22 perc, általános iskolás kortól nyugdíjasokig, mindenkinek)

Csoportos bejelentkezés esetén választható, vagy film+ jegy vásárlása esetén tekinthető meg.

A 3D planetárium show a Naprendszerünket, a bolygókat, és közöttük, mint egy űrbéli oázist, Földünket mutatja be. A Denveri Természettudományi Múzeum (USA) által készített planetárium előadás magyar hangja Helyei László.

Zula Brigád (22 perc, ovisoknak, kisiskolásoknak)

A “Száz Holdas Bakony” című gyerekprogramjainkon kerül vetítésre. Továbbá csoportos bejelentkezés esetén választható.

Zenés 3D rajzfilm segítségével megismerkedhetünk a Naprendszer bolygóival, és azzal a galaktikus összeesküvéssel, melyet a rajzfilm hősei lepleznek le. Az előadás magyar hangjai közt ott találjuk Mikó Istvánt, és a főgonosz szinkronját kölcsönző Reviczky Gábort.

Fekete Lyukak (22 perc, végzős általános iskolás, középiskolás kortól)

Csoportos bejelentkezés esetén választható, vagy film+ jegy vásárlása esetén tekinthető meg.

3D-s szupermozi, mely a világegyetem sötét erőinek rejtélyét, a kozmikus „csúcsragadozókat” mutatja be. A Denveri Természettudományi Múzeum (USA) által készített planetárium előadás magyar hangja Helyei László.

ACTA GALILEI (30 perc, 12 éves kortól ajánlott)

Az esti programok részeként tekinthető meg.

A film a Pannon Csillagda, a firenzei Galilei Múzeum és a Vatikáni Csillagvizsgáló közreműködésével készült, vadonatúj alkotás, mely a távcsöves csillagászat atyjának, Galileinek életét és felfedezéseit dolgozza fel. A felvételek eredeti helyszíneken – Firenze, Pádua, Pisa, Velence és Róma – követik végig Galilei sorsát. Korabeli dokumentumok és modern számítógépes animációk tárják fel előttünk a csillagos ég titkait, úgy ahogy egykor a nagy tudós látta – és ahogy ma ismerjük azokat. Bepillantunk az inkvizíciós per kusza hátterébe és bejárjuk a házat, ahol a rabságra ítélt, agg csillagász a szellem szabadságában élt.

TÁVCSŐPARK

A Pannon Csillagda Obszervatóriumának 5,5 méter átmérőjű távcsőkupolája alatt, egy tudományos igényű távcsőpark fogadja az érdeklődőket. A teleszkópok szerkezetének, működésének bemutatásán túl, felhőtlen időjárás esetén a Nap megfigyelésére is sor kerül, speciális H-alpha naptávcsővel. Ez a jelenlegi fokozott Naptevékenység miatt, különlegesen izgalmas felfedezés!

Mindezen programok összesen kb. 1,5-2 órát tesznek ki, igény szerint.

Mivel a nappali program döntő része nem függ az időjárástól, ezért a Pannon Csillagda biztosan tervezhető turisztikai célpont.


Pannon Csillagda – Esti programok csoportok és egyéni látogatók számára

ESTI PROGRAMOK JEGYÁRA:

Belépőjegy: 2500 Ft/fő

Esti távcsöves bemutatókra érdeklődés és időjárás alapján, előre egyeztetve lehet jelentkezni (az esti program erősen függ az időjárástól). A távcsöves bemutató során a látogatók a Pannon Csillagda prémium kategóriás műszereivel és szakértő személyzet segítségével vizsgálhatják az égitesteket (bolygók, galaxisok, csillaghalmazok, ködök, stb).

Figyelem! Az esti programok során számítani kell esetleges várakozásokra a távcsöves bemutatók alatt. Kérjük ennek figyelembe vételével jelentkezzenek!

Galilei nyomában:

Az éjszakai program során derült idő esetén a csillagda kupolájában kerülnek távcső végre és bemutatásra az adott évszak látványosságai, bolygó szomszédjaink, a Hold kráterei és hegyláncai, csillaghalmazok, szupernóva maradványok, csillagközi gázködök. A teraszon lézeres csillagkép ismertetéssel és műholdak beazonosításával ismerkedhetünk a fölénk boruló bakonyi égbolttal. A planetáriumban bemutatásra kerül az Acta Galilei film, az első olyan dokumentumfilm a világon, amely nemcsak animációkat, de – magyar technológiai fejlesztések eredményeként – forgatott filmanyagokat tud kupolafelületű vetítőfelületre alkalmazni, nagyon erős térélményt érzékeltetve. A vetítővásznon az Arno folyó, a velencei Campanille, Galilei egykori háza és életének főbb állomásai kerülnek bemutatásra. A különleges felvételeket az Európai Űrügynökség és a NASA szenzációs űrfelvételei és számítógépes modelljei egészítik ki.

Éjszakai program borult idő esetén is indul. Ilyenkor élőszavas előadásokat tartanak a csillagászok a médiatermünkben valamint a planetáriumban (planetáriumi show). A planetáriumi show keretében kivetíjük és bemutatjuk a tiszta időben látható csillagos égboltot, csillagképeket, a Naprendszer bolygóit. Amennyiben mégis kitisztul az ég, a derült időben érvényes program szerint folytatódik az este.

Az éjszakai program regisztrációhoz kötött, melyet kérünk nyitva tartási időben a Pannon Csillagda telefonszámán jelezni (+36 88 461 245). A regisztráláshoz kérjük jelezzék, mekkora létszámmal szeretnének a bemutatáson részt venni, adjanak meg egy telefonos elérhetőséget illetve, hogy mindenképpen részt vesznek-e a programon vagy csak a derült idő esetén tartandó távcsöves bemutatón. A bemutatás induló létszáma minimum 15 fő.

Az esti program az évszakhoz igazodva sötétedés után kezdődik, erről a jelentkezés során kapnak információt. Mivel a Bakonyban az évszak átlagos éjszakáinál is hűvösebb lehet, javasoljuk megfelelően meleg, réteges öltözékkel készülni még nyáron is.

E-mail: info@csillagda.net

Telefon: +36 88 461 245 (nyitvatartási időben)

A Pannon Csillagda a műsorváltozás jogát fenntartja!



Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu