JÁSDI BODZAHÁZ ÉS TÁJHÁZ

JÁSDI BODZAHÁZ ÉS TÁJHÁZ

Jásd a Bakony szívében elhelyezkedő kis falu, melynek lakosai hűek 18. században betelepített lakosok szokásaihoz.

Gr. Zichy István földbirtokos megkezdte a török korban elpusztult és elnéptelenedett falu újraépítését a sváb és tót népekkel.
Főként a szlovák hagyományok, az 1950-es évekig nagyon erősen megőrződtek, mind a nyelv, népviselet, építészet és a népszokások, hagyományok területén. Később a hagyományok megőrzése érdekében megalakult a Jásdi Pávakör.

Erre a múltunkra alapozva építettük fel a Bodzaházat, mint turisztikai információs pontot.

Bodzaház
250 éves gazdasági épület falai közé „ház a házban” elv alapján hoztuk létre a Bodzaházat. Hogy mit jelent ez az elv? Csupán annyit, hogy az eredeti falakat meghagyva belülről megerősítve a falakat húztuk fel Jásd turisztikai központját. Tájházzal erős szimbiózisban működünk együtt. „A múlt és a jelen.”

A ház helyt ad az interaktív kiállítótérnek, kiinduló pont tematikus túráknál, közösségi-, rendezvények és kiállítótérnek, valamint turisztikai információs pontnak és ajándéktárgy értékesítő helyszínnek.

  • induló pont a helyi látnivalók megismeréséhez

Interaktív kiállítótér – JÁTÉKOK BEMUTATÁSA

„Jásdiak a bodzások” brand erősítése - bodzaültetvények a faluban, lekvár főzés az ősidőkig nyúlik vissza.

A bodza, mint növény sokoldalú felhasználását, valamint annak kapcsolatát a jásdi emberekhez mutatjuk be egy interaktív, állandó kiállításon a hozzánk látogatók számára. Az egész évben nyitva lévő Bodzaház galériájában állandó képkiállítások is megtekinthetők, a Bodzából készült termékek ajándékboltunkban megvásárolhatók.

Az interaktív kiállítótér egy élményalapú kiállítást nyújt a 21. századi technológiával – wi-fi, okostelefonnal leolvasható ismertetők, LCD-kijelzős vetítés, háromnyelvű ismertetők (magyar, angol, szlovák) (- iskolánkban szlovák nyelvű oktatás működik felmenő rendszerben, azaz 1-8. osztályig.)

Hogy miért Bodzaház, ha a szlovák hagyományokat ápoljuk?
És hogy hogyan tudunk szimbiózisban együtt működni a Tájházzal?

Látogasson el hozzánk és minden titokra fény derül!Nyitvatartás, árak:

https://www.bodzahazjasd.hu/

Elérhetőségek:

  • Bodzaház címe: 8424 Jásd, Kossuth Lajos utca 67.
  • +36 88 422 906
  • bodzahaz.jasd@gmail.com

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu