ORSZÁGOS KÉKTÚRA

ORSZÁGOS KÉKTÚRA

Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folyamatos, jelzett turistaút. A hossza több mint 1100 km. Ez Magyarország és Európa első hosszútávú turistaútja, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával része az Országos Kékkörnek. Teljesítése semmilyen kötöttséggel nem jár, az útvonalat végigjárva a rendszeres sportoláson túl képet kaphatunk hazánk életéről, tájairól, megismerhetjük mindennapjait, lakóit, történelmét, föld- és vízrajzát, állatvilágát és természeti szépségeit.

Az útvonalon a Magyar Természetjáró Szövetség létrehozott két jelvényszerző túramozgalmat: az Országos Kéktúrát, illetve a Gyermek Kéktúrát. Ezek teljesítése feltételekhez kötött. Kiírásukat itt olvashatod.

A Bakonyt érintő szakaszok:

Nagyvázsony-Városlőd (23,9 km)

Városlőd-Zirc (41,4 km)

Zirc-Bodajk, Csókakő vmh. (60 km)

Országos Kéktúra 2 szakasza is érinti Zircet (OKT 08 és 09), amelyekről részleteket az alábbi linkeken találhatunk:


Bélyegzőhely:

8420 Zirc, Vasút u. 6. (Vasútállomás várótermében)
GPS koordináták: É: 47.2667462 K: 17.8776393

Elérhetőségek:

www.kektura.hu (forrás)
facebook.com/orszagos.kektura


Az Országos Kéktúra a világ legjobb utazási célpontjai között

2019. november 22. 12:18

A 2020-ra leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé sorolta a Magyarországon átívelő Országos Kéktúrát a National Geographic magazin nemzetközi honlapja.

Az Országos Kéktúra a világ legismertebb tudományos ismeretterjesztő magazinjának listáján olyan látványosságok között áll helyt, mint a Kalahári-sivatag, a Grossglockner-Hochalpenstrasse, Parma városa, a Maldív-szigetek, Asztúria, Tasmania, a Kamcsatka-félsziget vagy a Grand Canyon Nemzeti Park - tudatta az MTI-vel csütörtökön a Magyar Természetjáró Szövetség. A National Geographic huszonötös listájának készítői a magazin honlapján közölték, hogy a National Geographic Traveler's tizenhét országbeli szerkesztőségével és saját, világjáró szakértőikkel egyeztetve alakították ki a legvonzóbb és legfenntarthatóbb turisztikai célpontok névsorát.

Mint a Magyar Természetjáró Szövetség emlékeztet, az Országos Kéktúra teljes útvonalának részletes, szakaszonkénti ismertetője számtalan útba eső látnivalóval együtt elérhető magyar, angol, német és szlovák nyelven a szervezet online útikönyvében, a Természetjáró.hu honlapon, valamint az ingyenes Természetjáró applikációban. Ez akár offline módban is alkalmas terepi navigációra, és a felhasználói felülete a mobilkészülék nyelvét követi, ezért akár a helyismeret nélkül érkező külföldi turistákat is végigvezetheti az Országos Kéktúrán - hívta fel a figyelmet a kommüniké. A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai koordinálásban működő Országos Kéktúra útvonala 1167 km hosszú, 27 szakaszból áll, 152 bélyegzőponttal. Mostanáig ezt a távot már több mint 6700-an teljesítették - áll a szövetség közleményében.

(forrás: MTI)



Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu