TOUR DE HONGRIE

TOUR DE HONGRIE

2021. május 14. Veszprém- Hárskút- ZIRC-Pannonhalma-Oroszlány-Tata

https://www.tourdehongrie.hu/evrol-evre/42-2021 


NEM MINDENNAPI SPORTÉLMÉNY VÁROSUNKNAK

Zirc is részese lehetett hazánk legnagyobb kerékpáros eseményének, a Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körversenynek. Városunkban egy gyorsasági részhajrára került sor, mely sok érdeklődőt vonzott, igazi sportélményben volt részük a helyieknek.

A zirci részhajrára a verseny harmadik, Veszprém és Tata közötti szakaszán került sor.

Zirc Városi Önkormányzat egy zirci panorámaképet ábrázoló, „Hello, Tour de Hongrie!” feliratú molinóval készült a versenyre, amely előbb a városközpontban került kihelyezésre, majd a részhajrá idejére a légi felvétel kedvéért a Vörös-toronyból üdvözölte az eseményt, az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület bringásainak kerékpározós mutatványával.

Volt egy másik látványos attrakciója az egyesületnek, az Acél-Vakond Kft. darujával két kerékpárt emeltek a magasba a Bagolyvár előtt, köszöntve a Bakonybéli útról a Kossuth utcára kanyarodó mezőnyt. Szerencsére az időjárás is kedvezően alakult, a folyamatosan gyülekező sötét felhők ellenére csapadékmentesen, időnként napsütésben készülődhetett Zirc.

A Tour de Hongrie fotósai is megörökítették a mezőnyt fogadó zirci attrakciókat

A rendőrség, polgárőrség szabaddá tette az utat a kerékpárosok számára, versenypályává alakult át rövid időre a mindig is forgalmas 82-es főút. Az esemény a veszélyhelyzet miatt zártkapus volt, de mivel közutakon zajló sportversenyről van szó, az utak mellől a járványügyi szabályok betartásával bárki megtekinthette a városunkon átsuhanó részhajrát. A Rákóczi téren is sokan várták a mezőnyt, szurkoltak, volt, aki egy kolompot is megszólaltatott. A verseny előszelét a felvezető motorosok, autósok hozták el, aztán hirtelen ott termett a belvárosban egy ötfős szökevény csoport, akiket egy óriási bolyba tömörülve vett üldözőbe a többi versenyző az országúti sprint során.

Szinte csak egy pillanatkép volt, de így is nagy élményt jelentett testközelből szemlélni a legnívósabb magyar kerékpáros versenyt.

A célállomás ezen a szakaszon Tata városa volt, s mint az a szervezők versenyről szóló beszámolójából kiderül, hallatlan izgalmakat tartogatott a hajrá a 142 kilométert követően, egy holland és egy német versenyző vívott kiélezett csatát a győzelemért, olyan kicsi volt a különbség kettejük között, hogy végül célfotó erősítette meg a német kerékpáros első helyét. 

A szervezők által készített mintegy másfél perces összeállítás a zirci részhajráról ITT tekinthető meg.

Kelemen Gábor


A videóban Zirc 1:55-től szerepel

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu