A VADREGÉNYES CUHA-VÖLGY, UTAZÁS MAGYARORSZÁG LEGSZEBB VASÚTVONALÁN

A VADREGÉNYES CUHA-VÖLGY, UTAZÁS MAGYARORSZÁG LEGSZEBB VASÚTVONALÁN

Utazás

Zircieknek vagy személygépkocsival, kerékpárral Zircre érkezőknek:
Zircről vonattal Porva-Csesznekig
Vinyéről vissza vonattal Zircre (lásd menetrendek.hu)

vonattal: Bp. Déli pu. – Veszprém, Veszprém – Zirc – Porva-Csesznek
Vinyéről vissza vonattal Veszprémen át Budapestre (lásd menetrendek.hu)

Gyalogtúra

Porva-Csesznek vá. – Cuha-völgy szurdoka – Vinye 5 km, 2,5 óra, könnyű

A Magas-Bakony egyik legvadregényesebb része a látványos vonalvezetésű Veszprém–Győr vasúttal átszelt Cuha-völgy. A zord mészkőszirtek közötti patakos szurdokszakasza a vonatablakból és gyalogosan egyaránt felejthetetlen élményt nyújt. A Veszprémből két viadukton át az Eplényre kapaszkodó, a Papod–Ámos-hegy vonulat vízválasztóját mintegy 400 m magasan, alagúttal átszelő vasútvonal legszebb szakasza Zircen kezdődik. Az autóval érkezők az állomás mellett találnak parkolót, a kisváros nevezetességeit (ciszterci apátsági templom, műemlékkönyvtár, arborétum, Reguly Antal Múzeum) is érdemes a programba fűzni. A vonat Zircet elhagyva beér az itt még szelíd, napsütötte tisztásokkal tarkított Cuha-völgybe, a túrát Porva-Csesznek állomáson (büfé, vasúttörténeti kiállítás) kezdjük. A P jelzést lefelé követve néhány patakgázlón át érjük el a Cuha-völgy szurdokát, melyet a vasút 3 alagúton és egy viadukton keresztül szel át. A turistaútról nemcsak a sziklaormokat, hanem az 1896-ban épült vasútvonal a természeti környezetbe harmonikusan illeszkedő, nagyszerű mérnöki munkát hirdető műszaki létesítményeit (alagutak, viadukt, omlásvédő boltozat, terméskő támfalak) is megcsodálhatjuk.

A Cuha-völgy víz mélyítette szurdokát, a kanyargó szorost gigantikus triász mészkősziklapadok szorítják össze, a Cuha medrét hatalmas kövek borítják, esőzések után dübörögve rohan a víz. A legszebb, ferde sziklarétegek a középső alagúttal átvágott sziklatarajnál figyelhetők meg, déli nyílásánál szemügyre vehetjük a vasút – a legszínesebb fantáziájú terepasztalépítőt is megszégyenítő – omlásvédő boltozatát.

„Gyakran a meredek hegyoldalak szikláinak lerobbantásával alakították ki a vaspályát, három helyen pedig csak alagutak fúrásával tudták továbbvezetni a síneket. Ebben jeleskedett egy fiatal mérnök, Gubányi Károly, aki az itt szerzett tapasztalatait a kínai vasútépítkezéseknél hasznosította…” – áll a viaduktnál álló ismertető táblán.

A páratlan vonalvezetésű vasút 2006-ban a „szüneteltetendők” listájára került, ám – többek között a szerző kezdeményezésére – az érintett önkormányzatok, civil szervezetek összefogása, Sólyom László köztársasági elnök úr 2008. évi látogatása eredményeképpen a forgalom megmaradt, sőt a Veszprém-Bakonyszentlászló szakaszt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2011-ben műemléki védelem alá vonta, 2013 óta a vonal a nemzeti vagyon része.
(Bakony turistakalauz)

A viaduktot elhagyva újabb izgalmas patakátkelések következnek, ill. kipróbálhatjuk magunkat a közelmúltban létesített mászó útvonalak (Via Ferrata) egyikén is. Az egyik gázló felett a Cuha-völgyi-kőfülke sötét torka ásít. Elérjük azt a gyalogos vashidat, amelyen át egyenesen Vinyére, a völgy kijáratának turisztikai központjához érhetünk (vendéglő, büfé, kalandpark, vasútmegálló). Ha a P jelzésen tovább követjük a patakot, a Savanyó Jóska-barlangot és a Kőpince-forrást is útba ejthetjük. Aki további, kevésbé látogatott sziklaszurdok-felfedezésre vágyik, a P+ jelzésű körtúrán az Alsó-Cuha-szurdokot, a két kürtőnyílású Remete-barlangot, az Ördög-rétet és a gyönyörű, füves aljú ősfenyvest is felfűzve juthat vissza Vinyére. A délutáni vonattal Zircre vagy Veszprémbe utazva immár a vonatablakból csodálhatjuk meg a Cuha-völgy regényes szépségét. Ha Zircről a 82-es főúton Csesznek(–Győr) felé autózunk, a cseszneki várral szembeni parkolóból gyönyörködhetünk a hajdani erődítmény panorámájában.

Ajánlott kiadványaink:


Ajánlott kiadványaink:

Bakony (északi rész) turistatérkép

Bakony turistakalauz



Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu