REGULY ANTAL MÚZEUM ÉS NÉPI KÉZMŰVES ALKOTÓHÁZ

8420 Zirc, Rákóczi tér 10. 

A Zirc főterén álló Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az 1766-ban épült, barokk lakóházban, az ún. „Dubniczay-házban” kapott helyet, hiszen a védett műemléket Reguly Antal szülőházaként tartják számon. A tematikus múzeumként működő intézmény tevékenysége Reguly Antal (1819-1858) munkássága köré szerveződik.

Az épületegyüttes az elmúlt években teljesen megújult, a főépületben 2021 őszétől már megtekinthető a „Regulyversum – mindent Regulyról” címmel a névadó kutató életútját, kutatói pályáját bemutató új, állandó kiállítás. A kiállítás Reguly életét egyetlen nagy utazásként mutatja be, hiszen a 19 éves, frissen végzett jogászhallgató rövid, nyugat-európai utazásából kerekedett ki északi kutatóútja, itthoni élete pedig – a palócok közé tett utazástól eltekintve – elsősorban Pesten telt, így munkássága valóban leírható egy utazással, sőt, hogy irodalmi hasonlatot használjunk, egy „fejlődésregénnyel”. A nagy utazás alatt ugyanis az utazgató jogászból – rengeteg munka árán – elismert tudós lett. A kiállítás éppen az út alakulásának körülményeit, okait próbálja bemutatni: milyen háttérrel, milyen motivációval, milyen véletlenek, találkozások hatására, mennyi vívódással, gonddal, elszántsággal járta be Reguly ezt az utat.

Az első szinten Reguly élettörténete elevenedik meg változatos grafikai, informatikai és installációs elemek, játékok segítségével. A tárlatot a Néprajzi Múzeumból kölcsönzött tárgyak nyitják, melyek Reguly hagyatékának értékes darabjai. A felső szint az Urál hegység feltérképezésével kapcsolatos eredményeit, továbbá az urali népek nyelvét és hiedelemvilágát, szokásait, életmódját hozza szó szerint testközelbe. A két szintet szűk és meredek „medvelépcső” köti össze.
A kiállítás megtekintése maga is egy különleges utazás élményét kínálja a nem mindennapi életúttal bíró kutató személyiségének és a rokon nyelvű népek kultúrájának világába.

 Az épületegyüttesben helyet kapott a Népi Kézműves Alkotóház is, ahol a kialakított népi kismesterség-műhelyekben „Műhelytitkok” címmel állandó kiállítás nyílt a bakonyi mesterségekről. Bemutató foglalkozások mellett az egyes mesterségek – fazekas, szövő, mézeskalács, gyertya, nemez, bőr, csuhé, kovács, kosárfonó – kipróbálására, elsajátítására is lehetőség nyílik a bejelentkező családok, csoportok számára.

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház őrzi a zirci születésű Bér Júlia festő-és grafikus által alapított és a pályatársai munkáiból idővel több ezer darabosra duzzadó képzőművészeti gyűjteményt is. A felújított főépület látogatókat fogadó teréből nyílik művésznő tiszteletére kialakított emlékszoba, ami szintén megtekinthető a múzeum nyitvatartási idejében.

Időszakos kiállítótermükben helytörténeti, művészeti, néprajzi kiállításokat rendeznek. Rendszeresen tartanak családi napokat előadásokkal, koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal.

A múzeum földszinti részén kialakított Reguly Múzeum Kávézó egyedülálló hangulattal várja a felfrissülni vágyó vendégeket. Az ikonikus műemléképület együttessel körülölelt belső udvaron, a hatalmas hársfák árnyékában, a teraszon üldögélve a kávézás igazi élmény!


Virtuális séta:

(Forum Hungaricum Nonprofit Kft.- Török Melinda)

Elérhetőségek:

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu