MÁRIA ÚT

KULTURÁLIS KÍNÁLAT
 

Mi a Mária Út?

A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja ...

több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása - több mint 1400 km...

A Mária Út mindezek - és még sok más - összessége!

A Mária Út egy Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárható.

Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatóak, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros változatban is. Az utat útjelzések és táblák jelölik, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat és térképes zarándokkalauz is készült. A zarándokok az útvonal bejárása során az állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyből a saját rózsafüzérüket fűzhetik fel az egész út végigjárása folytán.

A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is található, így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve ezáltal a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket.

Kitűzött céljainkat, az értékek közvetítését e lelki tartalommal is megtöltött úthálózattal kívánjuk átadni. A gyaloglás közben megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezik a világot. Az ember egyszerre megismeri a világot és saját magát, s a felismerések révén megváltozik, átalakul a szemlélete is.

Olyan Utat alakítottunk ki, mely mindenki felé nyitott, aki a kulturális, lelki vagy természeti értékeket keresi.

Túrákat ajánlunk a félnapos kellemes kikapcsolódástól a többhetes, embert próbáló vándorlásig. Értéket ajánlunk, őrzünk és teremtünk.

 • Életmódot, életszemlélet alternatívát ajánlunk,
 • Program alternatívát ajánlunk,
 • Szemléletet ajánlunk, az értékek szemléletét,
 • Felfedezést ajánlunk - Közép-Európa újrafelfedezését,
 • Kultúrát ajánlunk,
 • Természetet ajánlunk - erdőt, mezőt, várost, patakot, ösvényt,
 • Egészséget ajánlunk - aktív pihenést, sportot, teljesítményt,
 • Közösséget ajánlunk,
 • Környezettudatosságot ajánlunk - egy fenntartható világot...

  Kinek ajánljuk?

A Mária Út sokrétű üzeneténél fogva célcsoportjait tekintve univerzális. Célunk minél többekhez eljuttatni üzenetünket, nemzeti vagy vallási hovatartozástól függetlenül. Középtávon, turisztikai produkcióként megjelenhetünk európai és világszinten is.

mariaut.hu (forrás)

Elindítottunk egy tanúságtevő, oktató videó csatornát Zarándokvlog néven, melyben többek között bemutatjuk a Mária Út szépségeit, az érintett települések kincseit, élő hagyományaikat és az út során megélt tapasztalatokat. Zarándoktársak és "helybéliek" mesélnek élményeikről, egyházi személyek osztanak meg a "belső utat" segítő gondolatokat.

https://www.youtube.com/@zarandokvlog8970/featured

https://www.facebook.com/zarandokvlog


Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu