PINTÉR-HEGYI PARKERDŐ TANÖSVÉNY

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK
8420 Zirc, Deák F. utca

Zirc város belterületétől észak-nyugatra található, a Zirc és Porva közti közút északi oldalán. A parkerdő bejáratánál kialakított parkolóban a személyautókkal meg lehet állni. A területen jó növekedésű, szép, középkorú és idős gyertyános tölgyes és bükkös faállományok helyezkednek el. A 2005-ben kialakított Parkerdő látogatottsága az utóbbi években jelentős mértékben megnőtt.

Területén 5 km hosszú tanösvény mutatja be a környék geológiáját (érintve az úgynevezett zirci márvány egykori kőfejtőjét), növény és állatvilágát. A 700 m hosszú Erdészeti bemutató ösvény az erdőhöz kapcsolódó munkafolyamatokat ismerteti. Területén több pihenő- és tűzrakóhely, esőbeálló található. Itt fakad a jó vizű Fiatalító-forrás is. A Parkerdő város felőli határán, a kőfejtő udvarában játszóteret, mészégető, faszén égető és bányászati bemutatót alakítottak ki, a gyermekes családokat játszótér várja. A terület kiválóan alkalmas erdei iskolák és más környezeti nevelési célú programok helyszínének. A Pintér-hegy nevében hordozza a pintér-kádár mesterséget, ugyanis a szóban forgó területen van az az összefüggő tölgyfaerdő, amelynek kivágható egyedeiből a boros hordók készültek.

A Parkerdő és a Tanösvény egész évben, a jelzett utakon szabadon látogatható. (Így festettük a Pintér-hegyi tanösvényeket)

Elérhetőségek:

VERGA Zrt.


Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu