LEKVÁROK

LEKVÁROK

Bodzadzsem (Baloghné Gizi, Jásd)

A bodzát szárral együtt leszedjük, a szemeket kézzel lehúzkodjuk a szárról, kiszedjük a belekerült levél vagy egyéb apró szemetet. Vizet öntünk rá és kétszer-háromszor átmossuk. Tésztaszűrőbe lecsurgatjuk róla a vizet, de nem szabad sokáig a tésztaszűrőbe hagyni, nehogy az értékes lé is kicsepegjen belőle.

1 kg megtisztított bogyóhoz keverünk 80 dkg cukrot, 2 mokkáskanál citromlét vagy 1 mokkáskanál citromsavat és 1 mokkáskanál nátriumbenzoátot. Jól összekeverjük és pár órát hagyjuk állni kb. estétől reggelig. Többször meg kell kevergetni, hogy jól elolvadjon a cukor benne, majd feltesszük főni. Állandóan kevergetni kell, mert szeret kifutni a lábasból. Forrástól számított 35-40 percig forraljuk, majd forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Rebarbara lekvár (Borossné Ica, Zirc)

A rebarbaráról lehúzzuk a héját, feldaraboljuk, megfőzzük, ízlés szerint cukrozzuk, illetve tartósítjuk. Színezni lehet különböző gyümölcsökkel (pl. szeder), akkor kívánatosabb.


Sárgadinnye-cukkini lekvár (Wolfné Marika, Zirc)

2 kg sárgadinnyét, 1 kg cukkinit kockákra vágunk, sűrűre főzzük, majd összeturmixoljuk. 80 dkg cukorral (vagy ízlés szerint), 10 db citrompótlóval, vaníliás cukorral és egy kicsi fahéjjal ízesítjük. Egy kis szalicillel tartósítjuk, majd száraz dunsztba tesszük.


Sütőtök lekvár (Wolfné Marika, Zirc)

Ugyanannyi alma és sütőtök kell hozzá (pl. 1 kg alma – 1 kg sütőtök). Az almából almakompótot főzünk, majd a levét leszűrjük. A sütőtököt is megfőzzük, majd egybe vegyítjük az almával. Összeturmixoljuk, majd ízlés szerint cukrozzuk. Esetleg gyömbérrel, vaníliás cukorral ízesíthetjük. Csak annyi almakompót levet öntsünk alá, hogy ne égjen le. Ha kész, szalicillel tartósítjuk és száraz dunsztba tesszük.

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu