FŐÉTELEK

FŐÉTELEK


Bakonyi Vadmalac oldalas gombamártással és medvehagymás galuskával

Hozzávalók: Vadmalacoldalas 2 db, vöröshagyma 5 db, fokhagyma 1 fej, lecsò 0,7dl, gombakeverèk 0,7kg, liszt 0,75 dkg, tojàs 3 darab, zsìr 20 dkg, medvehagyma 0,35 dkg, szalonna 25 dkg, sárgarèpa 35 dkg, fehérrèpa 20 dkg, zeller 1 db, karalàbè, 1db, sò 35 dkg, bors 0,0009 kg, kömèny 0,0008 kg, fűszerpaprika 0,12 kg, kakukkfű 0,0005 kg, tejföl 2dl

Elkészités:

A megtisztított oldalasokat kicsontozzuk, a csontokból a zöldségekkel alaplevet készítünk. Ha elkészült leszűrjük, s a csontokat megtisztítjuk. Amíg ez fő, addig ledaráljuk a lefejtett vadmalac húst a vöröshagymával és fokhagymával együtt, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, kakukkfűvel és fűszerpaprikával, teszünk hozzá tojást, lisztet, és vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle. A gombócokat a megtisztított oldalas csontokra feltűzzük. Tepsibe rendezzük, öntünk alá az alapléből, s fólia alatt készre pároljuk. Közben elkészítjük a gombamártást, amihez a szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, ezen vöröshagymát pirítunk, rátesszük a lecsót, és az erdei gombákat. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, kakukkfűvel, fűszerpaprikával. Öntünk bele a vad-alapléből, majd ha a gombák megpuhultak tejföllel behabarjuk.

Már csak a köret van hátra, amihez vizet forralunk, és a hagyományos galuska tésztába apróra vágott medvehagymát keverünk, és kiszaggatjuk. A tálaláshoz a tányér aljára teszünk a galuskából, amire fektetjük az oldalasokat, és végül nyakon önjük a gombamártással. Tejföllel díszítjük.

A recept úgy született, hogy a téli disznóvágások során a kellő bátorító pálinka elfogyasztása közben szoktak a barátok vele ugratni: most hogy szétszedtem a disznót, rakjam is össze. Ez nem hagyott nyugodni, így megpróbáltam az eleinte csak viccnek szánt dologból ételt készíteni, ami végül sikerült, és a szétszedett oldalast újra összeraktam.Jó étvágyat kívánok hozzá!

Fakanalas Soma Betyár
(Somogyi Tamás, mesterszakács)
















Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu