BAKONYI VÁGTA

BAKONYI VÁGTA

2019. augusztus 19.

Zirc, Csetény és Porva indíthat lovast a Nemzeti Vágtán

Ötödik alkalommal került megrendezésre és nagy népszerűségnek örvendett a Bakonyi Vágta, a Nemzeti Vágta Zirc-Tündérmajori előfutama.

A rendezvényt Stohl András Jászai Mari-díjas magyar színművész, televíziós és rádiós műsorvezető nyitotta meg. A már déltájban is szép számmal összegyűlt közönséget, a megjelent vendégeket Veinperlné Kovács Andrea, a társszervező Porva község polgármestere és Ozsváth Kálmán, a zirci lovas program „atyja”, szervezője, a versenynek helyet biztosító Tündérfarm tulajdonosa is köszöntötte. A Bakonyi Vágta fővédnökségét Kovács Zoltán, Magyarország kormányának nemzetközi politikáért felelős államtitkára vállalta el.

A tűzoltóautó járt körbe elsőként a pályán, s locsolta a száraz, napégette homokot. Az eseményeket a színpadról Kőmíves Péter, a Kincsem Park hivatalos szpíkere közvetítette, aki szerint a zirci az egyik legjobban előkészített pálya a vidéki előfutamok helyszínei közül. A nemzeti színű zászlócskákkal díszített bálák mögül a közönség izgatottan várta a versenyt, mely a székesfehérvári huszárok felvezetésével vette kezdetét. A tíz lovast három előfutamba sorsolták, a döntőbe Csetény, Székelykeresztúr és Zirc jutott. Nagy küzdelemben, a fináléban a házigazda várost képviselő Fodor Melinda érkezett elsőként a célba, második helyezést ért el a csetényi Vörös József, míg harmadik helyen a székelykeresztúri Farkas Ferenc futott be.

Nagy küzdelmeket hoztak a futamok, az V. Bakonyi Vágtát végül Zirc lovasa (zöld felsőben) nyerte

Zirc térségét hárman fogják képviselni az októberi Nemzeti Vágtán, az első két helyezett mellett „szabad kártyával” Porva is indíthat majd lovast két hónap múlva a Hősök terén.
A kocsitoló versenyt is Zirc nyerte meg, jogot szerezve a fővárosban való indulásra.

A Kishuszár Vágtára négyen neveztek, így elődöntőre ez esetben nem került sor, az ifjú lovasok első viadala már rögtön a Nemzeti Vágtára való továbbjutásról döntött, ami Dunaharasztinak sikerült Galgovits Rékával a nyergében. Második helyezést ért el Mezőtúr Papp Lili pónilovassal, harmadik helyen végzett Mérges település Szemenkár Alexandrával. Vörös Tamara, a Bakonyi Vágta többszörös bajnok csetényi Kishuszára ezúttal nem indult a Bakonyi Vágtán, mert egy másik vidéki vágtán már biztosította helyét a legjobbak között.

A Bakonyi Vágta Kishuszár futamát Dunaharaszti nyerte

A Bakonyi Vágta nyertesei, a szervezők és közreműködők az eredményhirdetést követően

A versenyt kísérőprogramok hosszú sora színesítette, a műsort Csizmadia Géza vezette. Az erdélyi Gyergyócsomafalváról érkező Mocorgók Néptánccsoport már a délelőtti órákban megalapozta a hangulatot, majd a közönség örömére többször is eljárták táncukat, így szinte mindig volt „mocorgás” a színpadon. Hamza Viktória lovas szabadidomár „Lovak nyelvén” című produkciója nagy sikert aratott a közönség soraiban. Nem kevésbé a favágó világbajnok porvai testvérpár, Répás Tamás és Répás Péter láncfűrészes mutatványa, akik több felvonásban mutatták meg tudásukat, egy fatörzsből például tizenkét kicsi széket faragtak ki.

A gyerekekre is gondoltak a szervezők, Frici bohóc műsora, légvár, ringlisek, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások várták a legifjabb generáció képviselőit, akiknek pónilovaglásra is lehetőségük nyílott. Szórakoztató programok is követték egymást, fellépett a szápári Szivárvány tánccsoport, a Delta együttes, valamint Csutak Noémi és Tóth Tünde énekesnők. Zirc városának interaktív turisztikai standja is megnyílt a látogatók előtt.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Delta zenekar esti fellépésére, fergeteges bulival zárult a nap

A szervezők örömüket fejezik ki, hogy sok érdeklődőt vonzott az egész napos rendezvény, szinte minden korosztályt meg tudtak szólítani a programokkal, családok is szép számmal kilátogattak, és szerencsére biztonságosan lezajlott a verseny. Zirc-Tündérfarm, Porva Község Önkormányzata, Zirc Városi Önkormányzat és több helyi vállalkozás is hozzájárult ahhoz, hogy sikeres rendezvény valósuljon meg, amely méltán öregbíti a térség hírnevét is.

Összefogás eredménye a sikeres rendezvény: balról Ozsváth Kálmán, a Bakonyi Vágta életrehívója, „lelke”, Veinperlné Kovács Andrea, Porva polgármestere és Ottó Péter, Zirc város polgármestere

Fotók: Fekete Zsigmond, Kaufmann Ferenc és a szerző
Kelemen Gábor


Galéria fotók: Horváth Norbert


Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu