BÁNYÁSZNAP

BÁNYÁSZNAP

2022. szeptember 3.

Nem volt hiábavaló a bányászok erőfeszítése

– A bányászat korszaka olyan értékeket hozott létre, amelyeket őriznünk kell, és tovább kell adnunk utódainknak. Történelmi tradíciónkat, gyökereinket kötelességünk ápolni, átvinni a jövőbe, mert elfeledni azt bűnös nemtörődömség lenne.

Hofferné dr. Hanich Erika, a „Tisztelet az elődöknek, emlékül a jövőnek” című könyv szerzője hangsúlyozta ezt ünnepi beszédében, a zirci bányásznapi megemlékezésen, a Pintér-hegyi Parkerdőnél.

„A bányászok utódai – fiaik, lányaik, unokáik, köztük én is – büszkén, emelt fővel, nyílt tekintettel mondhatjuk, hogy őseink, elődeink erőfeszítése nem volt hiábavaló”
– fűzte hozzá.

Kifejtette, hogy a bányásznap hosszú múltra tekint vissza, a második világháború előtt a bányavidékeken eltérő időpontban rendezték ezeket az ünnepségeket. A háború és az azt követő politikai berendezkedés ezt a rendet felborította, a tatabányai bányászat rendkívül sanyarú viszonyai, az 1950-es nagy bányaszerencsétlenség és az ezek miatti elégedetlenség késztette az akkori politikát arra, hogy a bányászok helyzetének javítását erkölcsi és anyagi elismeréssé tegyék. Ennek egyik eszköze volt a bányásznap törvénybe iktatása és azt az 1919-ben eldördült csendőrsortűzhöz, annak áldozataihoz kötötték.

„A bányásznap lehetőséget ad az emlékezésre, hogy megköszönjük az elmúlt évtizedek bányászainak munkáját, akik sokat tettek az iparág sikerességéért, az ország energiával, ércekkel történő ellátásáért. Külön fejet hajtok azok előtt, akik a legtöbbet, az életüket áldozták a bányaművelés során az elmúlt több mint kétszáz évben” – hangsúlyozta.

Hofferné dr. Hanich Erika könyvet is írt a bányászatról, szerinte van jövője az iparágnak hazánkban

Kiemelte, hogy a bányászok egymás iránt megbecsülést, odafigyelést tanúsítottak, értéket teremtettek, és igyekeztek fegyelmükkel, közösségi hatásukkal a mindennapokra is odafigyelni. Erős volt bennük a szolidaritás, az összetartozás. Erkölcsi példát mutatnak a jelen generációinak, az egyre személytelenebbé váló társadalom tagjainak, a változó időben is erős közösséget alkotnak, őrzik a történeti és kulturális értékeket, hagyományokat.

Az emlékező szervezetek képviselői a bányászhimnuszt éneklik

Az energiaipar mélyreható átalakítása okán a bányászat jövőjét is fejtegette az ünnepség szónoka.
Mint mondta, esélyt jelenthet a hazai bányászat számára, hogy hazánkban újra lendületben vannak olyan ágazatok, amelyeknek szükségük van a nyersanyagokra, alapanyagokra. A kormány hangsúlyozott célja a hazai energetikai importfüggőség csökkentése, melyben fontos szerep jut a hazai energiahordozó-készletek nagyobb mértékű, költséghatékony és környezetkímélő hasznosításának. A hazai nyersanyagok fokozott kitermelése, a meglévő eszközpark és infrastruktúra használatának újragondolása új lehetőségeket, utakat teremt az iparág számára is.

Úgy látja, az újranyitás vágya ma realitás, hiszen a bányászszervezetek példamutató, fegyelemmel és precíz szervezettséggel alkalmazkodtak mindig a veszélyhelyzetekhez, a munkahelyek létrehozásához, a foglalkozás bővítéséhez, a bányászati szaktudás, szakképzés fejlesztéséhez. Ezt a problémát most is meg fogják oldani, ami hozzájárul Magyarország sikerességéhez. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a hazai bányászat ismét sikeres legyen – összegezte az elhangzottakat.

A Zirci Városi Vegyeskórus tagjai ünnepi műsorukat követően a koszorúzást is énekkel kísérték

Az ünnepi beszédet követően a Zirc Városi Vegyeskórus alkalomhoz illő dalcsokra következett, majd a Pintér-hegyi Parkerdő bányászemlékművénél az emlékező szervezetek – Zirc Városi Önkormányzat, a Duszén Kft., az Eoszén Kft, a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet, az Országos Magyar Bányászati, Kohászati Egyesület Veszprémi Csoportja és az Öreg-Bakony Barátai Egyesület – elhelyezték koszorúikat.

Ottó Péter polgármester főhajtása a bányászok előtt

A Duszén Kft. részéről Jakab Kálmán és Véber Mihály koszorúzott

A zirci helyi járat a város több pontján zenés ébresztővel hangolta a lakosságot a 72. Bányásznapra. Az ünnepség helyszínén a megemlékezést követően szórakoztató műsorok következtek: forró latin hangulatot varázsoltak a Reinas del Ritmo táncosai, majd a színpadi produkciók a Summer Band – Nyári László és Viszt Tünde – és a Nahát Blues Band fellépésével folytatódtak. A szervezők estebéddel fogadták a vendégeket, a programot DJ. Tehel Kari retro diszkója zárta.

Amikor a brazil táncok találkoznak a bányászhagyományokkal: színpadon a Reinas del Ritmo

A latinos pezsgés után a jó hangulatért Nyári László és Viszt Tünde duója, majd a Nahát Blues Band felelt

Már szinte hagyomány, hogy a zirci bányásznapi ünnepséget DJ. Tehel Kari fergeteges bulija zárja

A rendezvény a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, a Duszén Kft., az Eoszén Kft és az Öreg-Bakony Barátai Egyesület közös szervezésében valósult meg, műsorvezetőként közreműködött Csaba Lilla.

Az emlékezés fontosságát a műsort vezető Csaba Lilla is hangsúlyozta, hiszen a bányászat a Zirc városában és a környéken élők számára egykor biztos megélhetést jelentett

Cikk: Kelemen Gábor
Fotók: Horváth Norbert és a szerző


 

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu