NEMZETI REGATTA

NEMZETI REGATTA

2019. június 1-2.

IDÉN IS VÍZRE SZÁLLT ÉS VERSENYZETT ZIRC A NEMZETI REGATTÁN SIÓFOKON 2019. JÚNIUS 1-2-ÁN.

Elmondhatjuk, hogy a csapatunk mindig, minden körülmények között helyt állt. Tűzhetett a nap, eshetett az eső, hullámozhatott a Balaton vize, ők eltántoríthatatlanul küzdöttek.

Jó szokásunkhoz híven összepakoltuk a fél várost és útra keltünk. Sok szorgos kéznek köszönhetően egy kettőre felépítettük "A mi kis falunkat", amely egy vidéki portát hivatott megjeleníteni. Mi egymás között csak tyúkudvarnak hívtuk. Megittuk az áldomást a szomszédos standra időközben berendezkedő Gönc településsel és már indult is a megmérettetés. A IV. Nemzeti Regattán is beneveztünk minden versenyszámba.

Vitorlázóink -név szerint: Janni Máté (csapatkapitány), Gyurka János (a zirci születésű, 297-szeres magyar válogatott kézilabdázó, szövetségi kapitány), dr Ipsits Csaba, Varga Zita, Bárány Judit (négyszeres felnőtt magyar surfbajnok), Ungvári Attila és Horváth Attila - a Karát nevű hajón szelték a vizet az első előfutamban és másodikként értek célba, továbbjutva ezzel a negyeddöntőbe. Regattás történetünkben eddig ez a legjobb eredmény, amit elértünk vitorlázásban.

Közben sárkányhajósaink – név szerint: Csombor Bence csapatkapitány, Vörösházi Gábor, Hevesi Gréta, Tóth Krisztián, Bertalan Éva, Kucsera Kata, Répásné Schoffhauser Éva, Répás Tibor, Vingl Balázs, Varga-Schneider Ildikó és Varga-Schneider Donát - izgatottan várták a futamok kezdetét. A Sió csatornát le kellett engedni, így a nyílt vízre tették át a sárkányhajós futamokat is, de annyira hullámzott a Balaton, hogy a 9 órai kezdés helyett csak délután tudták indítani a versenyt. A zirciek négyszer mentek és verhetetlenek voltak, mindegyik futamot megnyerték. Pechünkre épp a döntőbe kerülés lehetőségét megadó evezésünk előtt le kellett állítani a versenyt, ugyanis hatalmas vihar jött. Mindenki futott amerre látott, a szervezők meg bejelentették, hogy ezzel vége a sárkányhajózásnak, az időeredmények alapján fognak nyertest hirdetni. Így történt, hogy a 22 induló csapatból 5. helyezést ért el a zirci csapat. Pedig már olyan közel voltunk ahhoz, hogy döntősek legyünk! Bízunk benne, hogy majd legközelebb sikerül. Szurkolóként a csapatok között sétálva elcsíptünk olyan beszélgetést, amely arra utalt, hogy a zirciek nagyon jól eveznek, erős csapat. ("Hú, csak Zirccel ne kelljen versenyezni, mert akkor veszítünk, nagyon profik, látszik, hogy kajakosok!”)

Úgy tűnik meg lett az eredménye annak, hogy a csapatot a rendezvényt megelőző héten a Velencei tavon Varga-Schneider Ildikó sárkányhajós EB 2-es versenyző edzette, aki egyébként nagy örömünkre vasárnap szintén evezett a zirci csapattal.

Somogyi Tamás főséf, azaz művész nevén Soma betyár fáradhatatlanul kavarta a vargánya mártásos vadgombócokat, odacsábítva standunkhoz minden éhes embert. Borbély Ferenc műsorvezető sem bírt ellenállni a fenséges illatnak és kért egy kis kóstolót. Versenyző csapatunk is megéhezett és pihenésképpen a kapros-túros galuska köretért szállt harcba. Olyan kapós volt, hogy résen kellett lenni ahhoz, hogy jusson belőle. Tamás mindig jól tartja a zirci csapatot, elmondható, hogy elsősorban nem(csak) a zsűrinek főz.

A nagy melegben jól esett megpihenni az árnyas fák alatt Csutak Noémi elbűvölően szép hangját hallgatva. "Nyári dallamok" című dalcsokrával kápráztatta el a közönséget. Csoda, ami Noémi torkában van, nagyon tehetséges. Büszkén húztuk ki magunkat a nézőtéren, hogy igen Ő (is) hozzánk tartozik!

A zirciektől megszokott módon, stílusosan berendezett standunk sok kíváncsiskodó szemet vont magára. Kattogtak a gépek, készültek a videók, folyamatosan dicsértek bennünket. Különböző népi aktivitásokkal vártuk a látogatókat (diótörés, mosás mángorlóval, patkós erőpróba), és volt a Balatonhoz illően egy halászós játék is, ahol az ellenfél településeket kellett kihorgászni azzal a nem titkolt céllal, hogy végül csak a zirci hajó maradjon a vízen. Továbbá meghirdettünk egy okleveles bakonyi gazda/gazdaasszony gyors talpalót is. A sikeresen elvégzőket az oklevél mellé megajándékoztuk különféle zircikumokkal és egy bakonyi földbe rakott vetőkrumplival, amelyet egy kis népies ruhazsákba tettünk bele. Zirc Karát felirattal ellátott színes papírhajók is készültek a Reguly általános iskolások jóvoltából, melyekbe városunkról szóló információkat, tudta-e típusú kérdéseket rejtettünk el. Idén is Szurgyi Zsuzsanna és Litter Beáta népi kismesterek segítették a stand installáció megtervezését, beszerzését, elkészítését, így a siker eleve garantált volt. Kasper Ágota is aktívan kivette a részét mind az előkészületek, mind a megvalósítás során. Ági előtt elég kiejteni, ha valamire szükség van és már megy is: előássa, beszerzi, összegyűjti, megszereli, átalakítja, egyszóval az biztos, hogy megoldja. Rajtuk kívül a standon Kucseráné Kata, Kálovits Gabriella, Bieberné Réz Ágnes, Wolf Sarolta és Hevesi Petra animálta a település standunkat felkeresőket. A jó hangulatról Ivanovics Imre tangoharmonikásunk gondoskodott. Állítom még a velünk szemben lévő mohácsiak is azért lettek harmadikak, mert Imre zenéje áthallatszott oda is és folyamatosan táncoltak rá, jó hangulatuk volt.

Hogy az utókornak is megőrizzük színvonalas szereplésünket, a legjobb pillanatok megörökítését videón Bieber István, fényképen pedig Hortobágyi Mónika és Kucseráné Kata vállalta magára. A nagy népszerűségnek örvendő Bakonyi friss levegőből is vittünk magunkkal. És természetesen a turisztikai szolgáltatók kiadványait, prospektusait, reklámanyagait sem hagytuk itthon. Itt mutatkozott be először a nem régiben megjelent új Zirc prospektus, amelyet örömmel fogadtak az érdeklődők.

 A 2 nap alatt 32 fő (és Áfonya, a csapat kedvenc kutyája) dolgozott a Nemzeti Regattán. Mindemellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a háttérből 27 támogató segítette eredményes részvételünket. Köszönet illeti Őket is!

Támogatóink:

Bagolyvár Fogadó, Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. ,Csetényi Sütöde, DANCSIJIM Kft., Gergely Vendégház, Hevesi Gusztáv, Hoffer Ildikó, Horváth Kert Vendégház, Ivanovics Imre, Kaland Hegy Eplény, Kasper Ágota, Kovács Endre, Kucsera Jánosné, MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Piller Pék, Reguly Antal Múzeum és Népi kézműves Alkotóház, Somogyi Tamás, Szurgyi Zsuzsanna, Tündérgyöngye apartmanház, Ungvári Attila, Vezír Hús Coop Kft., WB-Iron Papírbolt, Wolfné Litter Beáta, Zirc-Coop Zrt., Zirc Kultúráért Alapítvány, Zirci Apátsági Sörmanufaktúra, Zirci Reguly Antal Német Nyelvoktató Általános Iskola

Jó érzés volt zircinek lenni a Nemzeti Regattán, sehol nem szégyenkeztünk, a szervezőknek, a BAHART dolgozóinak Némó kapitánnyal az élen, Zirc az egyik favorit települése. És erre legyen büszke miden zirci, mert ez közös siker, megdolgoztunk érte.

 

Jövőre Veletek ugyanitt!

Hevesiné Németh Mariann turisztikai referens

Zirc Városi Önkormányzat

(fotók: Hortobágyi Mónika, Kucseráné Kata, Hevesi Mariann, Horváth Attila, weberfoto.hu)

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu