ÁMOS-HEGYI PIHENŐERDŐ TANÖSVÉNY

ÁMOS-HEGYI PIHENŐERDŐ TANÖSVÉNY

8413 Eplény, GPS koordináták: É: 47.2067269951, K: 17.9205679893

Hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű és legváltozatosabb formákat megjelenítő hegysége a Bakony, 110 km hosszan húzódik a Tapolcai ároktól a Vértes lábáig. Az itt található erdőségek zöld szigetként őrzik a természet érintetlenségét az Észak-Dunántúl közepén. Eplény a zirci medence és a veszprémi fennsík vízválasztóján fekvő település. Átszeli a falut a Veszprém-Győr közötti 82-es főközlekedési út és a két megyeszékhelyet összekötő vasútvonal is.

 

A község keleti oldalán, 229,4 ha erdőterületen alakította ki a HM Verga Zrt. a pihenőerdőt. A terület legmagasabb pontja az Ámos-hegy (525 m). A kirándulóerdő szervesen illeszkedik a több évtizede használt és az utóbbi években felújított szánkó- és sípályákhoz, valamint a Malom-völgyben a múlt század végén létrehozott víztározókhoz és közjóléti létesítményekhez.

 

Az erdőtömb állományainak fafaj összetétele változatos. A legmeghatározóbb fajok a bükk, kocsánytalan tölgy, cser és gyertyán. Elegyfajok a hegyi juhar, korai juhar, magas kőris, madárcseresznye, vörösfenyő. Előfordul az akác, erdeifenyő, nagylevelű hárs, kislevelű hárs.
Az erdőállományokban a többszintes dombvidéki lomberdők cserjeszintjére jellemző húsos som, veresgyűrű som, egybibés galagonya, kökény, fagyal, fekete bodza adja a cserjeszintet.
A lágyszárú aljnövényzet meghatározó fajai az odvas keltike, a hagymás fogasír, a pettyegetett tüdőfű, a medvehegyma, az egyvirágú gyöngyperje, a májvirág, a hóvirág. Védett lágyszárúak: nagyezerjófű, bíboros kosbor.
Az állatvilágból elsősorban a rovarok és az énekes madarak láthatóak gyakran. Az emlősök közül a rágcsálók (egér és pocok fajok, sün, mezei nyúl) és a kistestű ragadozók (menyét, nyest, róka) jellemzőek. A türelmes és főleg csendes látogató őzzel, szarvassal, vaddisznóval is találkozhat. Védett állatok: rézsikló, barátcinege.

A tanösvény teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m illetve 4180 m hosszúságú körutat tartalmaz. A sétaút mellett elhelyezett padok pihenést, a sípálya parkolójában és a sportpályánál kialakított pihenőhely kulturált szabadidő eltöltést tesz lehetővé (pl. szalonnasütés).
A környező táj panorámájában a 8 m magas Ámos-hegyi Kilátóból gyönyörködhetnek a látogatók.
A Malomvölgyben 10 állomásos tornapálya került kialakításra.

A pihenőerdő megközelíthető autóval, busszal, vasúttal Eplényig, majd onnan gyalogosan.
 
Elérhetőségek:

VERGA Zrt.

8200 Veszprém, Jutasi út 10.

Tel: +36 88 591 510

E-mail: info@verga.hu 

http://www.verga.hu  (forrás)

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu