DUKA NORBERT

DUKA NORBERT

Zirc, 1941 –

nagybőgő művész és professzor

Életrajza
Duka Norbert 1941-ben született Zircen. 14 évesen kezdte el nagybőgő tanulmányait. 16 évesen felvették a budapesti Liszt Ferenc Akadémiára és Tibay Zoltán professzornál tanult. 17 évesen megnyerte első díját az egyetemen. Tanulmányai mellett zenélt több Jazz-Fesztiválon Európában, Leo Wrighttal, Carmell Jonessel és Slide Hamptonnal. Végül tanulmányait a berlini Zeneakadémián folytatta többek közt Rainer Zepperitz professzor növendékeként. Egészen mostanáig nagybőgő művész volt a berlini Operában, ahol 1984-ben elnyerte a „virtuóz kamarazenész” címet is.

Zenekari munkája mellett számos szóló-koncertet adott elő országos és nemzetközi szinten egyaránt, valamint számos rádiós előadást tartott. A közelmúltban megjelent kompaktlemeze ismét bizonyítja virtuozitását és a nagybőgő rugalmasságát, ha tehetséges virtuóz játszik. Duka Norbert elsődleges célja a kettős basszus hangzás és a kifejező lehetőségeinek kibővítése, összehasonlíthatóvá téve a szokásos hangszerekkel. A tizennyolcadik század kitűnő, régi olasz mesterhangszerein játszik.

A pedagógiai területen Duka Norbert nagyon aktív, többször például a Fiatal Német Filharmonikusok vendégtanára is volt. Sok hallgatója vele végzett tanulmányai után nagy zenekarokhoz csatlakozott.


Forrás: http://www.dukanorbert.hu/
 

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu