INNOCENT FERENC

INNOCENT FERENC

Pest,1859 - Pátka,1934

Festőművész, neve külföldön sem volt ismeretlen. A budapesti Mintarajziskolában kezdte művészeti tanulmányait Székely Bertalan irányításával. A „mintarajz-tanoda” elvégzése után államköltségen több országban is gazdagította művészeti tudását (Bécs és Antwerpen Képzőművészeti Akadémia; München Akadémiáján Wagner Sándor volt a mestere; Róma, Párizs). Hazatérve a budapesti II. kerületi állami főreál iskolában lett rajztanár, majd később az intézmény igazgatójává is megválasztották.

Eleinte irodalmi témákra készített festményeket, majd leginkább portrékat, női képmásokat, oltárképeket, templomi mennyezetképeket festett (például Zirc, Gyula). Müncheni akadémista modorban készült munkáiból egy-egy megtalálható a Magyar Nemzeti Galériában és az esztergomi Keresztény Múzeumban.

Nagyon kedvelték az idealizált arcképeit, de nemcsak a női megrendelők. Mint egyházi festő és restaurátor is kitűnt. Pietá-ja megnyerte Budapesten, a Műcsarnokban az egyházművészeti pályadíjat. Ez a siker keltette fel a Zirci Ciszterci Apátság figyelmét, és 1891-ben Innocent szekkói kerültek a ciszterci templom XVIII. századi - Wagenmeister József pesti művész által festett – freskó együttesére.

Innocent a romantikus-szimbolikus indíttatású előadásmódjával a szakralitás titokzatos világába vezetett. Nála a könnyed festőiséggel felrakott figurák áhítatot és portréigényű arcok mögé bújtatott jelentést hordoztak. A köznapok világán túllépő összpontosítást tükröztek, és az eszmei, gondolati töltésükben Cézanne színességét idézték. Innocent Ferenc művében szintúgy tiszteleghet a kistemplomi nagy előd, a késő-barokk mester, Winterhalder és a posztimpresszionista Cézanne „rokoni” festés-technikája előtt.

A művészettörténeti hűség és hitelesség érdekében szükségesnek látszik a zirci ciszterci látogatóközpont kiállításán egy imitációs szoba biztosítása az apátság templomából eltávolított Innocent Ferenci piktúra lemosott szekkóinak is. A restaurátorok jegyzőkönyve őrzi a megszüntetett festészeti program fotóit…

Forrás: (Szűcs István Miklós: Winterhalder képei a zirci plébániatemplomban, Minerva Kiadó, Bp., 2018)


Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu