ZIRC30 teljesítménytúrák - PINTÉR 5

ZIRC30 teljesítménytúrák - PINTÉR 5

Útvonalleírás

Túratáv: 5,4 km

Szintemelkedés: 273 m

Az útvonal jelzése:

RAJT/CÉL állomás: Művelődési Ház (Zirc, Alkotmány u. 14.)


PINTÉR 5 – Útvonalleírás

A Rajt Művelődési Háztól az Alkotmány utcán észak felé (jobbra) indulunk, és az első becsatlakozó utcába, az Árpád utcába fordulunk balra. Ezen emelkedünk egészen addig, amíg el nem hagyjuk az Árpád utca utolsó házát az erdő alatt. Itt jobbra fordulunk, az Erdőalja utca kertjeinek végében, az erdőben haladó úton megyünk a terepkerékpáros gyakorlópályákig. Itt balra fordulunk, hegynek felfelé tartunk a falépcsőkön a Sípálya-nyiladékban, melynek jobb oldalán áll egy fedett pihenőhely.

A Sípálya-nyiladékban kapaszkodunk tovább a Pintér-hegy gerincéig, majd ereszkedünk a Fiatalító-forrás felé. Közben keresztezzük az Országos Kék Túra (OKT) Deák Ferenc utca felől érkező kék sáv (K) jelzését, amely a mi útvonalunkra majdnem merőlegesen halad lefelé a Pintér-árok oldalában. Ezzel a jelzéssel hamarosan találkozunk lejjebb ismét egy rövid szakasz erejéig.

A nyiladék vége előtt féljobbra térünk be a fiatalosba a járművek által kijárt erdei úton. Hamarosan meg is látjuk, nagyon szép fedett pihenő épült a Fiatalító-forrás pihenőhelyénél. Mi elhaladunk a forrás mellett (ne igyunk belőle), egy kis ösvényt követve lépünk be a sűrű fenyőerdőbe. Ebből gyorsan ki is érünk egy alig használt erdei útra, amelyen jobbra tartva hamarosan meglátjuk az út jobb oldalán, a fenyők között az Imre-kút fölé emelt kis faházikót.

Az Imre-kúttól az erdő széli úton haladunk kb. 110 méter, amikor becsatlakozunk a tündérmajori elágazó felől érkező földútba. Ezen jobbra fordulunk, és folyamatosan lefelé haladva, kb. 700 méter után érjük el a Pintér-árok alját, ahol találkozunk a Fiatalító-forrás előtt keresztezett OKT kék jelzésével. Itt figyelmesen jobbra teljesen visszafordulunk a (K) turistajelzésre, amelyen kb. 120 méter felfelé haladva a bal oldalunkon meglátjuk a meredeken a hegyoldalba felvezető Felső-nyiladékot. Balra ráfordulunk erre a nyiladékra, és ezen haladunk egészen addig, amíg át nem kelünk ismét a Pintér-hegy gerincén.

A kapaszkodó után, a hegy tetején jobbra egy vadetetőt és egy sózót, kissé távolabb balra egy magaslest találunk. A nyiladékban haladunk tovább, innen már többnyire lefelé. Közben olvassuk el a Pintér-hegyi tanösvény szemléletes és tanulságos tájékoztató tábláit. A nyiladékon nem megyünk ki az erdőszélig, hanem a szánkópálya szakaszán az egyik ösvényen jobbra elhagyjuk a nyiladékot. Rövidesen elérjük a város szélét a Vitális utcában, a Szeptember 6. utca torkolatával szemben. A Vitális utcában balra fordulunk, leérünk az Alkotmány utcába, ahol jobbra fordulva már látjuk a Célt, a Művelődési Házat.



Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu