ZIRC30 teljesítménytúrák - SZARVASKÚT15

ZIRC30 teljesítménytúrák - SZARVASKÚT15

Útvonalleírás

Túratáv: 15,1 km

Szintemelkedés: 369 m

Az útvonal jelzése:

RAJT/CÉL állomás: Művelődési Ház (Zirc, Alkotmány u. 14.)


SZARVASKÚT15 – Útvonalleírás

A Rajt Művelődési Háztól az Alkotmány utcán indulunk a városközpont felé, és a Rákóczi-tér - Széchenyi u. – Március 15. tér – Kossuth L. u. páratlan oldal útvonalon haladunk a város déli határáig.

A bal oldali utolsó épületnél körültekintően átkelünk a forgalmas 82-es úton a túloldali egykori tsz gépműhely bekötő útjára, amelyen rögtön balra fordulunk. Jobb oldalon műhelyek, ipari csarnokok és egy kis benzinkút.

Hamarosan földútra érünk, jobbra szántók, balra erdősáv. Kb. 600 m után élesen jobbra fordulunk, velünk szemben vadkerítés, az út a kapunak megy neki.

Követjük a vadkerítést. Az erdősáv után az út kettéágazik, mi jobbra térünk, és az erdősáv déli oldalán haladunk. Útvonalunk eddig azonos a KŐKAPU10 teljesítménytúra útvonalával. Nagy figyelemmel követjük a mezei utat kb.500 méter megtétele után elválik a két túra útvonala: mi élesen balra fordulunk, és a lefelé haladó mezei utat követjük (ha szemben kb. 400 méterre egy megdőlt, hatalmas fehér fatörzset látunk, jó irányba haladunk).

Rövidesen, tőlünk jobbra, elérjük az Egyes-, majd a Kettes-tavat, a Király-patak forrásvidékét. A Kettes-tó után közvetlenül elkezdünk féljobbra kapaszkodni a Király kúti erdő szép bükkösébe. Nyiladékban haladunk DNY-i irányba, a keresztező nyiladékban jobbra fordulunk. Egyenesen haladunk a bakonybéli országútig. Balra fordulva az erdő szélén követjük a piros körútjelzést, mely innentől közösen halad a zöld pont (Z) turistajelzéssel, kisvártatva balra betér az erdőbe. Tovább haladunk a kissé nehezen járható erdei úton. A nyiladékot elérve, jobbra fordulunk, és leereszkedünk az erdei útig, jobbra fordulva egyenes haladunk a bakonybéli országút felé. Körültekintően átkelünk rajta, szemközt kissé balra bemegyünk az erdei útra, és egy frissen épített vadkerítés mellett érjük el a nemrég kitakarított, rendezett Szarvas tó gátját. Innen a már jobban látható zöld pont (Z) turistajelzés is mutatja az utat a 100 méterre lévő Szarvas-kúti pihenőig. Olvassuk el a tájékoztató táblákat is!

A csermely folyását követve átkelünk a fahídon, kiérünk az erdei útra, és jobbra fordulva követjük először a zöld négyzet (Z)/zöld pont (Z) turistajelzéseket A Z rövidesen jobbra elhagy minket, ezután már csak a Z vezet fel a Csengő-tető felé, majd nyílegyenesen le a Rómer Flóris Emlékút zöld sávval (Z) és a Mária-út lila M betűjével jelzett közös útvonaláig.

A Z/M közös szakaszát csak kb. 60 méteren követjük balra, hogy aztán élesen jobbra fordulva, balra szántók, jobbra egy bozótsáv között érjük el a Pálinkaházára vezető köves út kanyarját. Az úton jobbra, felfelé indulunk, a köves úton kapaszkodunk fel Tündérmajorba. Balra egy lovastanyát, jobbra egy bekerített tavacskát látunk. A tavacska kerítését elhagyva jobbra befordulunk a köves útra. Kb. 220 m után, egy baloldalon álló családi ház után a mezőn balra térünk, és a távolban már látható hidroglóbusz felé tartunk.

Itt találkozunk a piros kereszt (P+) jelzéssel, amely azonban csak egy rövid szakaszon kísér, mi a „megszokott” tündéri úton ereszkedünk le az Irtás utcába, ahol jobbról, a Semmelweis utca felől megint becsatlakozik a KŐKAPU10 túra útvonala, és innen már együtt tartunk a cél felé. A városban az útvonalunk: Irtás – Eötvös – Szikla – Jókai – Zrínyi – III. Béla utca, ez utóbbinak a végén már messziről látjuk a Célt, a Művelődési Házat.



Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu