BAKONYBÉL A BAKONY SZÍVÉBEN

BAKONYBÉL A BAKONY SZÍVÉBEN

Szökrényes Anita

„Az erdők mélyén, vagy a völgyekben megbúvó falvakban ott a milliónyi rejtély és csoda. Természet szülte, vagy emberkéz alkotta, s több évszázados emlékezet őrizte. Mindegyiknek saját története van. Tekintélyes hegycsúcsok, magasba törő sziklaormok, rejtekadó, sötét barlangok. Születő források, békés tavak, halkan csörgedező sédek, patakok. Ámulatba ejtő, vadregényes szurdokok.

Őskori sáncok, melyek a több ezer éve itt élőket védték egykoron. Földvárak. A máig ismeretlen halomsíros kultúra népének sírmezői. Bujdosó pogányok évezredes áldozóhelyei. Rettegett rablólovagok várának romjai. Barlangokban rejtőző betyárok elásott kincsének meséi. Egy ezer éves monostor múltja és jelene. Az erdő szélén megbúvó, csendes kegyhely.

Ez Bakonybél és a hozzá tartozó Somhegypuszta.”

2016-ban immár harmadik, teljesen átdolgozott és bővített kiadásban jelent meg Szökrényes Anita Bakonybél a Bakony szívében című könyve. Az alkotás 128 oldalon, gyönyörű fotókkal és tartalmas leírásokkal, térképekkel mutatja be Bakonybél és környékének természeti kincseit, a múlt titkait, a település vallási- és épített örökségét.

Részlet a könyv előszavából:

„… Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik már jártak e tájon – minden lapja feleleveníti emlékeiket. Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik még nem jártak Bakonybélben – minden lapja hívogat és csábít. Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik most éppen itt vannak – minden lapján megtalálják azt az információt, amire kíváncsiak. Minden lapja érték, amelyet érdemes magunkkal vinni.” Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere

Elérhetőségek:

A kiadvány a szerző mellett a környék számos üzletében, turisztikai információs pontján valamint látogatóhelyén megvásárolható.

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu