A MAGAS-BAKONY ÉKKÖVE: ZIRC

A MAGAS-BAKONY ÉKKÖVE: ZIRC

Szökrényes Anita

„Zirc a Magas-Bakony erdő borította hegyeinek ölelésében fekvő, több mint 800 esztendős, békességet, nyugalmat sugárzó kisváros. A települést rejtő medencén túl délnyugatról a hatalmas, sima kérgű bükkösök, valamint a végeláthatatlan, hullámzó szántók és legelők határán bújik meg a szintén Zirchez tartozó Szarvaskút, és a ciszterci rend egykori barokk udvarházát őrző Akli. Nyugatra a varázslatos nevű Tündérmajor, északra pedig Kardosrét is a város részét képezik.

A Bakony hegyes-völgyes, sűrű erdő borította, rejtelmes vidékét a honfoglalás idején elkerülték a betelepülők, az hosszú ideig királyi erdőbirtok és vadászterület volt csupán. Zirc alapítása és ismert történelme leginkább a ciszterciek nevéhez kötődik. III. Béla király a 12. század végén hívott szerzeteseket Franciaországból, hogy a bakonyi erdők mélyén letelepedjenek és felépítsék monostorukat és templomukat…

Zirc több évszázados történelme mellett olyan páratlan látnivalókkal büszkélkedhet, mint a Zirci Ciszterci Apátság és annak Látogatóközpontja, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, a Zirci Arborétum és az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye, természeti kincsei közül pedig kiemelkedik a Pintér-hegyi Parkerdő és Tanösvény.”

2014-ben jelent meg Szökrényes Anita: A Magas-Bakony ékköve: Zirc című könyve, amely 80 oldal terjedelemben, vendégcsalogató fotókkal és érdekes leírásokkal mutatja be a város, valamint külterületi lakott helyeinek történetét és az itt fellelhető látnivalókat.

Elérhetőségek:

A kiadvány a szerző mellett a környék számos üzletében, turisztikai információs pontján valamint látogatóhelyén megvásárolható.

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu