HÍREK, AKTUALITÁSOK, PÁLYÁZATOK

HÍREK, AKTUALITÁSOK, PÁLYÁZATOK


Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos sörét a Zirci Apátsági Sörmanufaktúra állítja elő.

https://vehir.hu/cikk/64737-a-zirci-apatsagbol-erkezik-az-ekf-hivatalos-sore 


Felhívás EKF 2023 Veszprém pályázati lehetőségekre

Zirc Városi Önkormányzat csatlakozása az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém Programhoz lehetőséget biztosít a város intézményeinek, civil szervezeteinek és magánszemélyeinek, hogy 2021-2023 közötti projektekre pályázzanak az EKF keretein belül.

Közös célunk, hogy gazdagodjon városunk kulturális élete, ennek elérése érdekében felhívjuk a tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy megjelent a „Kultúrpont Program” pályázat a www.veszprembalaton2023.hu  oldalon.

Jelen felhívásra olyan projektek jelentkezését várják, amelyek a későbbiek során egyfajta kulturális minőségfejlesztés keretében aktív hálózatba kapcsolódhatnak, hogy éves programkínálatukkal támogassák az egész régió gazdasági-turisztikai újrapozícionálását. Olyan dinamikus és fejlődni képes mikroközösségi alkalmak megteremtését várják, amelyek a magasművészet, a helyi kézművesipar és a civil szféra összekapcsolásán keresztül kínálnak fenntartható alternatívát a tömegturizmussal szemben.

A-komponens: a 2021-es évad
Támogatási időszak: 2021. június 1. napjától az utolsó nyilvános eseményt követő 30. napig.
Ez a határidő nem lehet később mint 2021. október 31.
Benyújtási időszak: 2021.május 1 - 2021. május 31.
B-komponens: a 2022-es évad
Támogatási időszak: 2021. december 1. napjától az utolsó nyilvános eseményt követő 30. napig. Ez a határidő nem lehet később mint 2022. november 30.
Benyújtási időszak: 2021. szeptember 1 – 2021. október 31

Bővebb információ: https://www.veszprembalaton2023.hu/hu/tenders/kult...

A pályázatok megjelenése folyamatos.

A teljes pályázati rendszert bemutató háttéranyagról bővebb információ a www.veszprembalaton2023.hu  oldalon található.

Ezúton is bíztatunk Mindenkit, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel, amelyek által tovább erősíthetjük településünk és a régiónk értékeit.

Ottó Péter
Zirc Város Polgármestere


Összekötő kerítések

„Formákon túl” néven indul a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hatásterületeit bemutató kampány első epizódja. A sorozat célja, hogy az EKF programsorozat olyan területeit mutassa be, amik csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez, de mégis szerves részét képezik annak. A sorozat első része az 1960-as és ’70-es években épült nyaralók, érdekes formájú kerítésein keresztül az építészet területére enged betekintést. A projekt egyrészről értékmentő jelleggel, néprajzkutató segítségével tárja fel a Bakony-Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes kerítéseit, másrészről építészek és művészek hívják fel a közönség figyelmét az érdekes szocialista realista ­­formákra.

– Bizonyos tárgyak képesek egész életvilágok megidézésére, így van ez a balatoni nyaralókerítések és kapuk esetében is. Ötletes, játékos formáikkal, remekül eltalált színeikkel a felhőtlen nyarakat juttatják eszünkbe, ám ennél többről is mesélnek. Ha mögéjük nézünk, felvillan a hatvanas–hetvenes évek társadalmi miliője, amiben megszülettek. Az ekkor létrejövő nyaralótelepek hangulatához a telkeket elválasztó kerítések mellett épp úgy hozzátartoznak a lapostetős nyaralóépületek, vagy éppen a falnak támasztott kempingbiciklik. A kerítések és kapuk légies vonalaikkal épp csak jelképesek; nem az elzárkózás, bezárkózás, hanem az összetett társadalmi kapcsolatok szimbólumai. Ezek a kerítések azért is fontosak, mert nem akarnak semmit eltakarni, sőt: „mögéjük”, igenis be lehet látni! Ráadásul nem csak fizikai, hanem átvitt értelemben is sokat láttatnak megrendelőik és elkészítőik világából. Mesélnek nekünk a nyaralók és helyiek szövevényes kapcsolatrendszeréről, egyúttal kézzelfoghatóvá teszik a köztük kialakult együttműködés csatornáit. Rávilágítanak többek közt a korszak megélhetési stratégiáinak egyik népszerű formájára, a gyári munkások és iparosok saját zsebre történő munkavégzésére, a fusizásra, aminek révén számos nyaralókerítés is elkészülhetett. – mondta el Törő Balázs a Lackó Dezső Múzeum néprajzkutatója, a projekt ötletgazdája.

A projekt Varga Marietta és Schmal Fülöp fotógráfusok sorozatával indul, melyet teljes terjedelmében a www.veszprembalaton2023.hu weboldalon tekinthetnek meg az érdeklődők. A szervezők várják az alkotókedvű helyi lakosok, nyaralótulajdonosok és kirándulók csatlakozását a programhoz az általuk kedvelt kerítésről készített fotó és ha van, akkor a hozzá tartozó történet beküldésével. A projektet a „Formákon túl” névre keresve megtalálhatják az érdeklődők a Facebookon és az Instagramon is, a képeket és a történeteket a formakontul@veszprembalaton2023.hu címre várják.

A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy óvják a tulajdonosok nyugalmát és személyiségi jogait. A fotókon ne jelenítsenek meg embereket, a képekről ne derüljön ki, hogy melyik utca és milyen házszám alatti ház kerítését ábrázolják!

A projekt weboldala: https://veszprembalaton2023.hu/hu/projects/formako...

Facebook oldal: https://www.facebook.com/formakontul 

Instagram profil: https://www.instagram.com/formakontul 

A projekt teaser videója:


A napokban indult el a Formákon túl projekt, ahol a 60-as, 70-es években épült balatoni nyaralók érdekes formájú kerítéseit kutatják a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program kollégái.

Ha Önöknek is van kedvenc kerítése ebből az időszakból, kérjük osszon meg róla történetek és képeket, hogy bemutathassák azokat egyre növekvő a közösségüknek.

A fotókat és a szövegeket küldheti a formakontul@veszprembalaton2023.hu  címre, vagy a Facebook oldalukra: https://www.facebook.com/formakontul 
További info a projektről: https://bit.ly/formakontul
❗Ha képet készít, vagy küld, kérjük ön is ügyeljen a lakók személyes szférájára. ❗

#formákontúl #VEB2023 #veszprembalaton2023


Felhívás EKF 2023 Veszprém pályázati lehetőségekre

Zirc Városi Önkormányzat csatlakozása az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém Programhoz lehetőséget biztosít a város intézményeinek, civil szervezeteinek és magánszemélyeinek, hogy 2021-2023 közötti projektekre pályázzanak az EKF keretein belül.

Közös célunk, hogy gazdagodjon városunk kulturális élete, ennek elérése érdekében felhívjuk a tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy megjelent a „Kulturális-Művészeti Projektek” támogatására, valamint „A régió infrastrukturális beruházásaira” irányuló pályázat a www.veszprembalaton2023.hu  oldalon.

https://www.veszprembalaton2023.hu/hu/tenders/kulturalis-muveszeti-projektek 

https://www.veszprembalaton2023.hu/hu/tenders/a-regio-infrastrukturalis-beruhazasai 

A pályázatok megjelenése folyamatos.

A teljes pályázati rendszert bemutató háttéranyagról bővebb információ a www.veszprembalaton2023.hu oldalon található.

https://www.veszprembalaton2023.hu/hu/palyazatok 

Ezúton is bíztatunk Mindenkit, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel, amelyek által tovább erősíthetjük településünk és a régiónk értékeit.

Ottó Péter
Zirc Város Polgármestere


FELHÍVÁS

Zirc Városi Önkormányzat 2020. december 1-én csatlakozott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz.

Ezáltal lehetősége van a város intézményeinek, vállalkozásainak, civil szervezeteinek és magánszemélyeinek 2021-2023 közötti programokra pályázni az EKF keretein belül.

Kérjük, aki kellő elszántságot érez magában, hogy alakítsa ezt a közös munkát, nyújtsa be rövid (legfeljebb 1 oldalas) pályázati anyagát a turizmus@zirc.hu  e-mailcímre. Fogalmazza meg, mit vár el a csatlakozástól, milyen konkrét javaslatai vannak!

Egyúttal felhívjuk minden kedves érdeklődő figyelmét a Kulturális-Művészeti projektek pályázati kiírásra, amely a veszprembalaton2023 oldalon elérhető. Aki az önkormányzaton keresztül szeretne csatlakozni a tervezett projektjével a fenti pályázat beadásával, kérjük előtte egyeztetés céljából keresse Hevesiné Németh Mariannt, városunk Veszprém-Balaton 2023 EKF program kapcsolattartóját a turizmus@zirc.hu e-mailcímen vagy a 30/294-7499-es telefonszámon.

Sok szeretettel várjuk jelentkezését!

Ottó Péter
polgármester

Zirc Városi Önkormányzat"


Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Már több mint 60 település önkormányzata csatlakozott a VEB2023 EKF programhoz, ami nagy örömmel tölt el bennünket és reméljük, hogy hamarosan ez a szám még nagyobbra nő majd, hiszen együtt tudunk a legfényesebben ragyogni!

Az elkövetkezendő néhány hétben egy videós tartalmakkal is kiegészülő sorozatban szeretnénk megmutatni, hogy miért érdemes a program részesévé válni. Megkérdeztünk néhány, már csatlakozott önkormányzatot, hogy mi motiválta őket a jelentkezésre és milyen programokkal, eseményekkel készülnek majd EKF régiós helyszínként.

Ezúttal a Bakony szívében elhelyezkedő Zirc motivációit és terveit mutatjuk be.

„Már a kezdetektől, a pályázat benyújtásának előkészítő szakaszában, a nyertes pályázó kihirdetésének időszakában, a tervezés, felkészülés folyamán meggyőződéssel vallottuk és jelenleg is valljuk, hogy az EKF cím elnyerésében rejlő lehetőség olyan óriási sanszot teremt a lakókörnyezetünknek, amelynek zászlaján a hagyományápolás- és teremtés, értékmegőrzés, közösségépítés, önkéntesség, innováció és fenntarthatóság kulcsszavak messzire lobognak, a nagyvilág előtt is látszódnak kimagasló értékeink. Bízunk benne, hogy ezzel a térségi összefogással sikerül megvalósítani, hogy a következő nemzedékek Veszprémben, a megyeszékhelyünkön, a Bakony és a Balaton térségében boldogabb jövő elé nézhetnek, a közérzetük örömtelibb lesz.

Az együttműködés adta lehetőségeket szeretnénk felhasználni fenntartható projektek létrehozására, közösségépítésre, kulturális és turisztikai termékfejlesztésre, civilek és szolgáltatók összefogására, a vidék értékeinek fokozott védelmére, annak felvirágoztatására, a lokálpatriotizmus megerősítésére.

Jelenleg folyik egy helyi EKF team létrehozása, amely az összegyűjtött ötletekből kidolgozza azokat a terveket, amelyeket a projekt keretén belül szeretnénk megvalósítani. Nemcsak a belföldi vendégekre gondolunk, hanem törekszünk a nemzetközi közönség megszólítására is. Igyekszünk erősíteni a régiós kreatív szektort projektjeinkkel. Minden esetben figyelmet fordítunk a tudatos környezeti és társadalmi fenntarthatóságra. Elképzeléseink szerint mindhárom program megvalósítási konstrukcióhoz kívánunk csatlakozni. Bízunk benne, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által előkészített és megvalósított programok során is számítanak ránk (pl. Bakony Expressz), a lehetséges helyszínek között számolnak velünk, a koprodukciós projektek során is kapunk szerepet és megtaláljuk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek mindegyik fél számára szép sikereket hoznak.”

#VEB2023régió



Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu