FARKAS GÁBOR GÁBRIEL

FARKAS GÁBOR GÁBRIEL

Budapest, 1976. április 1. –

Énekes, festőművész, színész, zenei vezető.

A balatonfüredi Bem József Általános Iskola ének-zenei tagozatos osztályába járt. Tagja és szólistája volt az iskola válogatott kórusának. A helyi zeneiskolában ajánlott hangszerek, a klarinét és a cselló kipróbálása után hatodikos korában a vágyott hangszeren, a zongorán kezdett tanulni Vönöczky Gézától, aki hamar felfedezte a fiú lelkesedését a háború előtti sanzonok iránt és órák után régi slágereket tanított neki. 1994-ben végzett a III. Béla Gimnázium Rajz, Vizuális Nyelv és Művészet tagozatán (Zirc). Ottani tanára Szűcs István Miklós volt.

A gimnáziumi évek alatt találkozott Vogel Róberttel, akinek rendezésében sok megyei színjátszófesztiválon szerepeltek. Az egyik fesztiválon a saját rendezésében Örkény István Egyperces novelláiból mutatott be etűdöket Reider Lászlóval, s a produkció megkapta a rendezői különdíjat. A különdíj egy felsőfokú rendezői tanfolyam volt. Nyaranta különböző művészeti kurzusokra, táborokba járt és így ismerkedett meg Uray Péterrel, valamint Mizser Pállal.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2000-ben fejezte be tanulmányait. A Budapesti Moulin Rouge énekes konferansziéjaként performanszban celebrálta diplomáját, amely annyira elsöprő volt, hogy másnap minden jelentős napilap foglalkozott vele. A színpadon aratott siker után nem maradtak el a továbbiak sem, hiszen a műemlék épület falát díszítő, nagyszabású falfestményével is kivívta a nagyérdemű elismerését. A műemlék épületben 2x7 méteres falfestménye a Moulin Panno, védettséget élvez. A diploma megszerzése után Gábriel a zenés színház felé fordult és ma leginkább megrendelésekre fest. Figuratív képein az autentikus kabaré-varieté, cirkuszi, és revüvilág témája jelenik meg. Képei új nézőpontot alkotnak a figuratív festészetben a klasszikus táblaképfestészet technikáinak újraértelmezésével.

Emlékezetes a Kabaré konferansziéjának megformálása, amelyről a Broadway legnagyobb alakjai is elismerően nyilatkoztak, köztük Harold Prince, Liza Minnelli és Peter Howard is. Alakítását a Színészkamara Színész I. oklevéllel díjazta. (az EznemugyanaAz MusicalShow - színész II., Vidám Színpad után).

Nemzetközi sikerei revüszínházakban és színházi fesztiválokon (Obscenes – Liverpool, Salt&Sugar – Kijev) folytatódtak, ahol a musical dalok mellett a klasszikus magyar orfeum- és táncdalok angol változataival és jazz-sztenderdekkel nyűgözött le mindenkit. Mesterei: Garay Attila, Paál István, Bakó Gábor, Kalmár Péter.

Szólólemezének célja a magyar klasszikus tánczene sztenderdizálása, amelyben egy duett kedvéért (Szerelemhez nem kell szépség) maga Psota Irén is közreműködik. Az Ajándék című album előértékesítése 2013 decemberében megtörtént. Gálvölgyi János színművész ajánlása mindenképp figyelemre méltó a lemezzel kapcsolatban: "...régi, nagy slágerek, egy fantasztikusan tehetséges művész előadásában. Évek óta figyelem a munkásságát, és ezzel a lemezével is maradandó élményt nyújt, hiszem, hogy nem csak nekem..."

GÁBRIEL Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán és középiskolai tanárként végzett. Tanítási gyakorlatra Zircet választotta, a gimnázium speciális rajz, vizuális nyelv és művészet tagozatát.

(A zirci gimnázium alapításának 50. évfordulós rendezvényén előadóművész-díszvendégnek hívták. Remélte, hogy az ünnepségen majd egykori okl. képzőművész tanárát is láthatja, hallhatja, de a megváltozott körülmények miatt már csak a lakásán találkozhatott az őt útjára indító szaktekintéllyel. Számára az intézmény és „művész-tanára” egyet jelent.)Forrás: (Szűcs István Miklós: Hitvallás és Abszurditás, Z-Press Kiadó, Miskolc, 2012)

Zirc, Március 15 tér 1. • +36 88 593 700, +36 30 294 7499 • turizmus@zirc.hu